Duomenų atstatymas
Duomenų atkūrimas iš kietųjų diskų.
Duomenų atkūrimas iš USB nešiklių,
atminties kortelių
Duomenų atkūrimas iš serverių ir tarnybinių stočių
Duomenų atkūrimas iš SSD diskų
Iš MP3 grotuvų/CD/DVD
Duomenų atkūrimas iš išorinių kietųjų diskų
2013-01-07 Pavojus atsiradęs (kilęs) dėl kompiuterio dalinio užsikrovimo

Šaltinis: www.manoduomenys.lt 
Kompiuterio dalinis užsikrovimas

Pavojus atsiradęs dėl kompiuterio dalinio užsikrovimo

    Šiandienai yra dažna problema kai kompiuteris dalinai užsikrauna arba bios‘as nemato kietojo disko. Ekrane matomas (pasirodo) juodas langas, kuriame parašyta „disk error“ arba rašoma kad nėra disko, taip pat  dažnai pasitaiko: kai diskas matomas - už kelių sekundžių jo jau sistema nebemato ( jo nėra). Tokia kompiuterio būsena byloja, jog kažkas jam yra jau ne taip. Tai gali būti susiję su kietojo disko  galvutėmis – jos pusiau gyvos, pusiau numirusios. Galimas variantas  - blogi sektoriai.

    Daugelio daroma klaida -  tiek pažengusių „kompiuteristų“, tiek paprastų vartotojų daromi veiksmai, kai jie bando patys įdiegdami virtualias programas, ar „kišdami“ visokiausias įvairias buitines  programas per CD, šių sistemų pagalba  bandydami  „iškrapštyti“ norimą informaciją. Tokį tyrimą profesionalai vadina „disko kankinimu“.  Taip pat į šią sąvoką įeina ir kito kompiuterio panaudojimas, kurio  pagalba yra tikrinamas diskas. Visa tai  gali pabloginti disko būklę. Tada duomenų atkūrimo darbai būna daug sudėtingesni.

Jeigu užstrigo kompiuteris dažniausiai žmonės atlieka šiuos veiksmus (jeigu duomenys nesvarbūs):

1)      Perrašo Windows programą;

2)      Be persikraunančiam (persikrovimo metu) kompiuteriui pakeičiama temperatūra į didžiausią;

Pamokanti istorija :

     Kompiuterio serveris, kuris visada, beperstojo veikė.  Vieną rytą atėjęs darbuotojas,  pamatęs jog personalinis kompiuteris yra išjungtas,  pranešė tai atsakingam meistrui. Šis nuo pat ryto bandė atgaivinti bei išsaugoti duomenis esančius kietajame diske. Ėmėsi  įvairiausių veiksmų. Pasirodo diskas jau buvo pradėjęs byrėti, ne nuo blogų sektorių, o todėl, kad galvos buvo atsisakiusios  skaityti paviršių, jos pasidarė aklos. Taigi diskas buvo kankinamas iki darbo dienos pabaigos. Kadangi darbuotojui nepavyko nieko padaryti, vadovas nusprendė atnešti diską pas mus. Darbuotojas mums pranešė jog diskas geras, sukasi, tik jo nebeatpažįsta kompiuteris, bet jam iš esmės yra viskas gerai. Laboratorijoje mes atidarę hermo bloką pamatėme tokį vaizdą.

Visas disko paviršius buvo sugadintas, subraižytas, nuo atsisakiusių galvučių „blynuose“ – plateriuose  atsiradę išskaptuoti grioveliai, kadangi ant disko paviršiaus nusėdo skaptavimo metu sudarytos dulkės, kurios vėlgi braižė paviršių. Sugadino viso disko paviršių. „Blynų“ nebeliko – tai reiškia kaip jau esame aprašę http://www.mydata.lt/lt_LT/news/3/15/Kai-duomenys-virsta-dulkem ir http://www.mydata.lt/lt_LT/news/4/15/Kai-duomenys-virsta-dulkem-Nr-2

Tokiu atveju teoriškai duomenų atkurti neįmanoma.

Taigi apibendrinant galime pasakyti, jog gal būtų atsitikę kitaip – duomenys išgelbėti, jeigu diskas būtų buvęs paliktas ramybėje ir nekankinamas. Didelė tikimybė, jog  tada  būtų pavykę  duomenis atkurti.

grįžti